/

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan du låna sport- och fritidsutrustning helt gratis i 14 dagar.

På Fritidsbanken i Katrineholm finns allt från skidutrustning till flytvästar och många andra olika sorters sport- och fritidsprylar. Vi har också spel.

Skänk prylar till oss!

Du kan alltid lämna in sportprylar du inte längre använder i vår lokal, i vår insamlingslåda på Vika återvinningscentral eller i receptionen i simhallen. Det ger fler möjlighet att ha en aktiv fritid och är ett bra sätt att värna om vår miljö.

Öppettider

Fritidsbanken finns i källaren på Safiren, Drottninggatan 19 i Katrineholm.


Måndag klockan 9.00-15.30
Tisdag klockan 9.00-15.30
Onsdag klockan 9.00-15.30
Torsdag klockan 9.00-18.00
Fredag klockan 9.00-15.30

Låna skridskor i isarenan

När det är allmänhetens åkning finns det möjlighet att låna skridskor, klubba, boll och hjälm i isarenan på Backavallen. Du hittar utlåningen under läktaren, nära entrén. Skridskorna lämnas tillbaka på samma plats när du har åkt färdigt. Glöm inte att torka av skenorna så att de är torra innan du ställer tillbaka dem.

Tider för allmänhetens åkning

Fritidsprylar

Om Fritidsbanken

Fritidsbanken i Katrineholm drivs av deltagare inom Viadidakt tillsammans med en arbetsledare. Genom att ta tillvara och låna ut sport- och fritidsutrustning främjar Fritidsbanken ökad spontanaktivitet, hälsa och välbefinnande. Fritidsbanken syftar också till att bidra till ett mer hållbart samhälle genom smart återbruk.

Fritidsbanken finns idag på ett 100-tal orter. Alla Fritidsbanker drivs utan kommersiella intressen och med en och samma värdegrund.

Besök Fritidsbanken Katrineholm på Fritidsbankens officiella webbplats Länk till annan webbplats.

 


Kostar det något att låna på Fritidsbanken?
Nej, allt är gratis. Alltid!

Är det några förseningsavgifter?
Nej, vi hanterar inte pengar och litar på att folk lämnar tillbaka utrustningen i tid.

Finns det någon åldersgräns för att låna?
Nej, alla får låna, men om det är utrustning med viss skaderisk, såsom slalomskidor och liknande, vill vi ha målsmans godkännande.

Hur länge får jag låna utrustningen?
Lånetiden är max 14 dagar.

Kan man göra ett omlån?
Egentligen inte, men vissa undantag kan ske efter överenskommelse med den lokala Fritidsbanken.

Vad händer om något jag lånat går sönder?
Vi brukar säga att man får en klapp på axeln. Då har vi använt sakerna så långt det är möjligt istället för att de har samlat damm i ett förråd, men vi förutsätter givetvis att du har använt utrustningen som den är tänkt att användas. Kom in till oss med det som har gått sönder så ser vi om det går att plocka reservdelar innan vi tar det vidare till återvinningen.

Var kommer utrustningen ifrån?
Allt är skänkt av privatpersoner, organisationer och företag. Vi sysslar med återbruk och köper inte in någon utrustning.

Jag har prylar hemma som jag inte längre använder, var kan jag lämna den?
Du kan alltid lämna in sportprylar du inte längre använder i Fritidsbankens lokal på Drottninggatan 19, i vår insamlingslåda på Vika återvinningscentral eller i receptionen i simhallen.

Vem bär ansvaret om jag skadar mig på utrustningen jag lånat?
Utrustningen lånas ut i befintligt skick och låntagaren ansvarar själv för att se till att den är rätt inställd och fungerar som den ska. Fritidsbanken går regelbundet igenom utrustningen, men kan aldrig garantera full funktionalitet. Lån sker alltså på egen risk.

Tjänar någon pengar på Fritidsbanken?
Fritidsbanken är ett ideellt initiativ och varumärket ägs av den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige. I våra stadgar står att Fritidsbanken aldrig får drivas med vinstsyfte och att vi ska hantera så lite pengar som möjligt. De enda som tjänar pengar är de anställda i form av löner.

Vilka personuppgifter sparar ni när jag lånar?
Vi sparar endast namn och mobilnummer (alternativt e-postadress om du inte har ett svenskt mobilnummer).

Fritidsbanken på turné

Fritidsbanken erbjuder också en släpvagn med utrustning till skolorna i Katrineholms kommun. Målet är att fler kommuninvånare får inspiration till aktiva liv och tillgång till att testa olika aktiviteter.

Vagnen är fylld med utrustning för sport lek efter säsong. På vintern kan det till exempel finnas pulkor och skridskor, på sommaren rullskridskor och innebandyklubbor. Vid skolorna erbjuds korta lån under rasten och utlåningen görs av skolans personal. Vill eleverna låna med sig saker hem är de välkomna till butiken.

Förhoppningen är att fler elever och föräldrar upptäcker Fritidsbanken och kommer till lokalen för att låna utrustning till sina fritidsaktiviteter. Vagnen är också en möjlighet att kunna nå ut till kransorterna på ett smidigt sätt.

Två personer med sportprylar utanför en byggnad.
Maud och Madeleine utanför Fritidsbanken i Katrineholm.

Balbanken

Balbanken är inte en del av Fritidsbanken, men finns i samma lokaler och har samma öppettider. Här kan unga långa kläder till exempelvis bal eller student.
Läs mer här.

Kontakt

Fritidsbanken Katrineholm

Telefon: 072-730 05 03

Vi svarar i telefon under våra öppettider

Besök: Drottninggatan 19, 641 30 Katrineholm

Arbetshandledare Fritidsbanken

Maud Andersson

Telefon: 076-136 03 76

Besök: Drottninggatan 19, 641 30 Katrineholm