/

Recept

Mat är hälsa, visste du att det som är bra för kroppen är bra för klimatet?

Här har vi samlat flera goda och klimatsmarta recept. För gott kan vara fantastiskt på många sätt - nyttigt, klimatsmart och smarrigt!

Må bra fika från Lindengymnasiet

Blåbärsbollar. Foto: Josefin Lundin

Utgångspunkten har varit att recepten ska vara baserade på hälsosamma livsmedel och på så vis ge betydligt mer näring än ett klassiskt fika. Genom att välja ingredienser med högt innehåll av vitaminer, mineraler, fibrer, omättat fett och med naturligt söt smak samtidigt som socker och mättat fett har fått stå tillbaka, har eleverna i årskurs 2 (2020) på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet lyckats få fram riktigt härliga "må bra fikor".

Kesoplättar med smoothie

4 portioner (157 kcal/portion)
250 g lättkeso, 1,5 % fett
2 ägg
1 msk fiberhusk
0,5 krm salt
0,5 krm vaniljpulver
Mangosmoothie
2,5 dl fryst mango
2 dl apelsinjuice
2 dl yoghurtkvarg
0,5 krm kanel

Gör så här:

Blanda keso och ägg till en smet
Tillsätt fiberhusk, salt och vanilj. Stek i het teflonpanna. Mixa ingredienserna till en slät smoothie.

Blåbärsbollar

15 stycken (135 kcal/portion)
150 g valnötter
150 g dadlar, urkärnade
2 msk mandelsmör
2 msk kokosolja
2 tsk blåbärspulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 dl kokosflingor (garnering)
2 tsk blåbärspulver (garnering)

Gör så här:

Mixa nötter i mixer eller matberedare. Tillsätt dadlar och mixa ihop. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop till en formbar massa. Rulla bollarna i blåbärspulvret och kokosflingorna. Förvara i kylskåp.

Filmjölkslimpa med rökt kalkon

20 portioner (178 kcal/portion)
1 dl vetemjöl
5, 5 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö, hela
2 dl rågkross
1 dl sötströ
1 liter lättfil
100 g lätta
60 g gurka
150 g paprika
120 g rökt kalkon

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två avlånga brödformar. Blanda sötströ, sirap och lättfil i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda ihop alla ingredienser och fördela smeten i formarna, platta till smeten och strö över solroskärnorna. Grädda formarna på nedersta falsen i ugnen i cirka en timme. Lägg på aluminiumfolie när det är 15 minuter kvar av gräddningstiden. Ta ut bröden ur ugnen och låt dem vila i formarna i 5 minuter. Vänd sedan upp bröden på ett galler och låt svalna under bakduk. Skiva upp brödet och toppa med exempelvis lätta, rökt kalkon, paprika och gurka.

Rågbröd med avokado, rödlök och tomat

15 portioner (142 kcal/portion)
4 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
5 dl filmjölk, lättfil
1 msk sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sedan tillsätt filmjölk och sirap, rör om med en trägaffel. Häll upp brödet i en smord form som rymmer cirka 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 50 minuter. Låt sedan brödet svalna och stjälp sedan upp det.

Tomatblandning:

2 stycken tomater
0,5 st rödlök
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
2 msk persilja, finhackad
lite salt
peppar efter tycke och smak
2 stycken avokado

Gör så här:

Skär tomaterna i små tärningar och finhacka rödlöken. Blanda ihop alla ingredienser och låt salladen stå och dra en stund innan servering. Ta bord skalet på avokadon med hjälp av en sked och skär sedan i tunna skivor. Lägg avokadon och tomatsalladen på en skiva bröd och toppa med en kvist persilja.

Bananpannkakor med fruktspett

4 portioner (195 kcal)
2 st bananer
4 st ägg
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
80 g vattenmelon
40 g röda vindruvor
80 g ananas

Gör så här:

Mosa bananerna med en gaffel i en bunke. Mixa bananer och ägg till en slät smet. Tillsätt salt och vaniljpulver. Stek i teflonpanna. Trä frukten på träspett och servera till pannkakorna.

Kladdkaka på dadlar. Foto: Josefin Lundin

Kladdkaka av avokado och dadlar

10 portioner (138 kcal)
2 dl mandelmjöl
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
2 msk sötströ
1 st avokado
2 st hela ägg
2 st äggvitor
8 st torkade dadlar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper. Blanda mandelmjöl, kakao, bakpulver, salt och sötningsmedel i en skål. Gröp ur innehållet i avokadon och mixa med ägg, äggvitor och dadlar till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna med smeten och bred ut smeten i den klädda formen. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt kakan svalna och sedan vila i kylskåp minst en timme eller över natten. Garnera kakan med hallon och blåbär och servera.

Frukt i matlagning och bakning

Visste du att frukt funkar bra i matlagning och att grönsaker även passar bra i bakverk? I kladdkakan har vi använt avokado för att göra den extra saftig och smakrik. Pannkakorna har plötsligt blivit lite fruktigare tack vare banan. Vår mangosmoothie går utmärkt att göra med de flesta bär eller frukter, här kan du anpassa efter tycke, smak och eventuella allergier.

Blåbärspulver - gör eget

Blåbärspulver är ganska dyrt att köpa, men lätt och billigt att göra eget. Torka färska blåbär i ugnen cirka 16-24 timmar på ca 70° varmluft och mixa dem sedan till pulver i kryddmixer. Färdigt!

Livsmedel som är lätta att byta ut

  • Vill du inte använda sötningsmedel när du bakar går det att byta ut mot honung eller sirap.
  • Visste du att det går utmärkt att byta ut nötterna i blåbärsbollarna mot solrosfrön och pumpakärnor?
  • Du kan använda vetemjöl i kladdkakan istället för mandelmjöl om du vill baka en kaka utan nötter.
  • Du kan byta ut mjölet i filmjölksbröden till en blandning av lika delar med bovetemjöl och havregryn om du inte tål gluten.
  • Alla mejeriprodukter i recepten kan bytas till laktosfria alternativ.
    Är du vegan går det fint att använda havre eller soyaprodukter till bakningen istället för fil, kvarg eller yoghurt.
  • Visste du att fiberhusk har en liknande effekt som gluten? Det hjälper till att binda samman en deg eller smet om du är glutenintolerant, det är även väldigt fiberrikt.

Fika

Vad sägs om några fler alternativa recept till fikastunden?

Hälsoårets hälsokaka

Nu är hälsoårets kaka här! Vår egen kock Linda Sandfjord i Almgårdens kök i Julita har skapat en kaka med endast naturliga ingredienser utan konstgjorda tillsatser!

- Det ska vara snabbt gott och enkelt. Det gör det lättare att våga prova att baka själv och också att receptet används flera gånger. Jag plockade med dadlar för sötma och jag älskar solrosfrön. Det var viktigt att det skulle bli en kaka med naturliga ingredienser utan konstgjorda tillsatser. En annan del är att skapa ett recept som är lätt att göra om till glutenfritt eller veganskt så att det kan passa alla, säger Linda.

Hälsakakan

30-40 bitar

Kakbotten

300 gr dadlar
3 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
2 dl havregryn
2 dl kokos
4 ägg

Ganache

200 gr mörk choklad 70%
1 dl havregrädde

Gör så här:

Mixa dadlar och kokos så att dadlarna går sönder ordentligt. Tillsätt sedan de andra ingredienserna och mixa till en smet. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form 20x30 cm. Grädda i varmluftsugn på 180 grader i ca 10 min eller tills kakan fått färg. Låt svalna. Ganache: Smält chokladen med havregrädden i en kastrull på svag värme. Häll över ganachen på den kalla kakan och strö över lite flingsalt.

Bra att veta: Kakan kan frysas in och tinas upp väldigt fort. Du kan även äta dem frysta/kalla och de håller i kylen cirka 4-5 dagar.

Dadelbollar

50 g smör eller margarin
200g dadlar, ca 16 stycken
2,5 dl havregryn
2 msk kakao
2 msk kallt starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor till garnering

Gör så här:

Smält smöret/margarinet i en kastrull. Låt svalna och häll sedan över i en mixerbunke. Dela och kärna ur dadlarna. Lägg dadlar och övriga ingredienser utom kokosflingor i mixerbunken. Mixa till en slät smet. Rulla 12 bollar av smeten. Rosta kokosen i en liten stekpanna och lägg över i en djup tallrik. Rulla dadelbollarna i kokosen. Klart!

Goda röror

Vad sägs om gul ärtröra eller grönkålspesto? Perfekta som pålägg på mackan, som tillbehör till sallad, i en wrap eller som röra till din huvudrätt.

Gul ärtröra

  • 2 dl torkade gula ärtor
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Saften från ½ citron
  • Svartpeppar

Såhär gör du:

Blötlägg ärtorna över natten och koka dem i nytt vatten ca 30 minuter. Hacka lök och stek riktigt mjuk i olja. Tillsätt ärtor och salt och vatten så att det precis täcker. Koka under lock 10-15 minuter. Häll av vätskan som är kvar och mixa ärtorna till en röra. Smaksätt med pressad vitlök, citronsaft, svartpeppar och lite olivolja.

Grönkålspesto

  • 100 g grönkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl solrosfrön
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 dl riven smakrik ost
  • 0,5 tsk salt

Såhär gör du:

Skölj och repa grönkålen från stammarna. Finhacka stammarna och hacka grönkålsbladen grovt. Mixa grönkålen med solrosfrön, olja, ost, salt och pressad vitlök. Smaka av och späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens.

Lunch

Vad sägs om härliga enkla luncher? Allt från matiga sallader till värmade grytor?

Matsallad

4 portioner

2 sötpotatisar
1 - 1,5 dl okokt quinoa
100 g färsk grönkål
liten bit rödkål
0,5 dl pumpakärnor
100 g salladslök
1 - 2 dl gröna kärnfria oliver
150 g fetaost

Dressing:

0,5 dl olivolja
1 msk dijon
3-4 tsk rödvinsvinäger
0,5 msk honung
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader. Tvätta och skala sötpotatisen. Skär i mindre kuber och sprid ut på ett plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över salt och svartpeppar. Sätt in i mitten av ugnen i ca 30 minuter till den blivit något mjuk. Koka upp quinoa efter instruktionerna på förpackningen. Skölj grönkål och salladslök och skala rödlöken. Ta bort stjälpen på grönkålen. Skär i valfritt tjocka strimlor. Häll över den färdiga sötpotatisen, quinoa, grönkål, salladslök och rödkålen i en skål eller bunke. Tillsätt oliver, pumpakärnor, och smula över fetaosten. Blanda samtliga ingredienser till dressingen och ringla över. Blanda väl. Smaklig måltid!

Höstig pumpasoppa

4 portioner

1 gul lök
500g butternutpumpa
6dl vatten
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 - 2 msk färskriven ingefära
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
salt och peppar
0,5 msk honung
1 msk limesaft
1/2 dl pumpakärnor

Gör så här:

Skala och skär pumpan i bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa och lök i en gryta med smör eller olja i 5 minuter. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sedan sjuda på låg värme tills pumpan är mjuk, 15-20 minuter. Mixa soppan med mixerstav. Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, honung och limesaft. Låt soppan koka upp. Toppa med pumpakärnor.