- Startsida
- Kommun & demokrati
- Så arbetar kommunen
- Projekt
MIKA-projektet
Fler ska nå egenförsörjning - genom att ta till vara på kunskaper och erfarenheter från andra kulturer i odling och matlagning och samtidigt erbjuda praktik och språkutbildning skapar vi integration.
Mat och integration i Katrineholm
MIKA är ett samverkansprojekt mellan lokalt näringsliv och Katrineholms kommun med stöd av Europeiska Socialfonden som genomfördes 2018-2022. Projektet hade slutkonferens 20 oktober 2022, på offentliga måltidens dag.
Syfte
Vi ville att fler skulle nå egenförsörjning. Genom att ta tillvara på kunskaper och erfarenheter från andra kulturer i odling och matlagning och samtidigt erbjuda praktik och språkutbildning skapade vi integration och så mycket mer. Här är resultatet.
Vad betyder MIKA för deltagaren?
Alaa kommer från Syrien och hade svårt att komma in i samhället. Att få vara med i MIKA och lära sig ett nytt yrke och öva sig på svenska samtidigt har gjort skillnad. Nu arbetar hon som kock och för henne har utbildningen genom MIKA gett henne ett socialt kontaktnät och en ny framtid. Undertexter finns på svenska.
Elias Karyo är gängets allt-i-allo i Björkvik. Kör inte Elias mat är han en vuxen på skolgården som alltid har tid att lyssna på barnen - eller så lagar han mat i köket på Yngaregården i Björkvik. I videon träffar du Elias Karyo i köket där han berättar om vad MIKA betyder för honom - hans väg in i samhället. Undertexter finns på svenska.
Att ta emot en praktikant
Evelina arbetar som kökschef och berättar om hur det är att ta emot en praktikant från MIKA. Undertexter finns på svenska.
Maträtter med inspiration från nya matkulturer utvecklas genom MIKA-projektet. Nu har vi börjat servera några av dessa rätter i den offentliga verksamheten.
Chapli
1 st zucchini
5 st råa potatisar
2 st morötter
1 st gul lök
1 dl maizena/vetemjöl
1-2 klyftor vitlök
1 dl finhackad persilja
salt & peppar
Riv alla grönsaker och blanda samman med vetemjöl, persilja och kryddor till en smet. Forma till tunna plättar och stek eller grilla.
Visste du att?
Chapli betyder sandal på Dari och många menar att plätten ska vara så tunn som sulan på en sandal.
Hudas chilisoppa
En av MIKAs deltagare, Huda, hade varit 16 år i Sverige och trots många praktiker stod hon från egenförsörjning. Nu har hon ett fast jobb, helt nya yrkeserfarenheter och känner sig mer trygg i svenska språket. - Jag är så glad över det här, nu är livet fint, säger hon.
Huda har blivit en glädjespridare på det äldreboende där hon jobbar - inte minst för maten och alla leenden hon bjuder de äldre på. Här är ett av hennes egna recept!
1 paket krossade tomater
50 gram sojafärs
1 paket kikärtor
1 röd och grön färsk paprika
1 paket bönor
2 lökar
½-1 vitlök
Salt
Starkt paprikapulver/ chili.
Hacka lök, vitlök och paprika. Lägg i en kastrull och bryn. Lägg i sojafärsen och stek. Blanda i kikärtor, bönor och krossade tomater och koka. Smaksätt med salt och chili och koka samman.
Tabbouleh
1 dl bulgur
100 g bladpersilja
1 kruka mynta
1 gul eller röd lök
3 tomater
0,75 dl färskpressad citronjuice
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm peppar
Citron
Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet och låt svalna. Finhacka persiljan och myntan. Skala löken och finhacka den. Tärna tomaterna. Blanda bulgur, tomat, lök och örterna i en skål. Rör samman citronsaften med olivoljan och smaka av med salt. Ringla över bulgurblandningen och blanda runt.
Kibbeh
500 g bulgur
1 kg köttfärs
1 gul lök
1 tsk pinjenötter valfritt
3 tsk valnötter valfritt
1 tsk sweet chilipasta
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
salt
svartpeppar
olja
Degen till Kibbeh:
Tvätta bulguren. Håll fuktig och ställ åt sidan i en halvtimme.
Lägg i hälften av köttfärsen och all bulgur, salt, peppar, kummin, koriander och sweet chilipasta i en matberedare. Blanda väl för att göra en pasta. Tillsätt några skedar vatten om det behövs. Degen ska vara stel men hanterbar.
Fyllningen till Kibbeh:
Stek resten av nötfärs i en liten mängd olja. Tillsätt salt och peppar. Hacka löken och stek den lätt. Stek sedan pinjenötterna och valnötterna. Blanda alla ingredienser för att göra fyllningen.
Forma Kibbeh-degen till ihåliga bollar (som koppar), fyll med fyllning, stäng och forma till en boll. Värm oljan väl i en djup stekpanna. Lägg i en boll i taget. Stek dem tills de är gyllene och krispiga.
Sambusa
Sambusa är piroger från somalia men som även finns i många delar av Afrika och Mellanöstern. De fylls oftast med köttfärs eller vegetarisk fyllning och friteras frasiga.
Fyllning:
½ kg köttfärs
3 gula lökar
1 purjolök
3 piripiri eller grönpeppar
Salt
Olja
Deg:
½ kg vetemjöl
Salt
1 dl matolja
Vatten
Stek köttfärsen, skär lök, purjolök och piripiri i små bitar. Blanda med köttfärsen i en kastrull. Tillsätt lite olja och salt.
Blanda vetemjöl och salt i en skål. Tillsätt oljan och blanda med vatten. Dela degen i små bitar och lägg dem på ett mjölat bakbord. Kavla ut dem till stora plattor. Lägg lite olja mellan plattorna. Grädda plattorna.
Lägg fyllningen på bitarna och vik ihop till 3 kanter. Fritera i 180 grader varm olja i några minuter tills de blivit gyllenbruna.
Biryani
Namnet biryani kommer från afghanska ordet berya, som betyder stekt eller rostad. Biryani har sitt ursprung i Mellanöstern och det sydasiatiska köket.
Kyckling:
4 kycklingklubbor/benfri kyckling
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk färsk ingefära, riven
0,5 pressad citron
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
2 msk rapsolja
Ris:
4 dl basmatiris
3 gula lökar
3 dl vatten
2 gröna chilifrukter, skivade
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
1 msk färsk ingefära, riven
0,5 pressad citron
1 kanelstång
1 kruka koriander, hackad
1 tsk malen spiskummin
2-3 hela nejlikor
1 tsk malen gurkmeja
3-4 kardemummakapslar
Russin, nötter eller mandel
Salt och peppar
Börja att marinera kycklingen i ingredienserna, låt gärna stå i kyl över natten i marinaden.
Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Lägg kycklingen på en plåt och tillaga mitt i ugnen i cirka 35 minuter tills kycklingen är helt klar.
Skölj riset väl till sköljvattnet är helt klart och låt det sedan ligga i blöt i 30 minuter. Koka upp rikligt med vatten och salta. Sila av riset och häll det i det kokande vattnet. Låt riset koka i cirka 2 minuter, riset ska vara mjukt men ha en hård kärna i mitten. Koka upp vatten och smula i buljongtärningar.
Skala och grovhacka löken. Stek löken i oljan till den fått färg och blivit mjuk. Ta upp löken och lägg åt sidan. Vänd ner chili, vitlök, ingefära och alla torra kryddor i oljan som du stekte löken i. Stek allt på medelhög värme i cirka 4 minuter, vänd sedan ner riset och blanda noga. Blanda i den stekta löken och kycklingen. Tillsätt sen buljongen, pressad citronsaft och hackad koriander.
Låt småkoka i cirka 15 minuter. Ha i mer vatten om riset känns torrt.
Servera kycklingen med matyoghurt och lite naanbröd till.
Här kan du läsa korta notiser om några av de roliga sakerna som genomförts inom ramen för MIKA och MIKA YB.
2022-10-20
Under året har MIKA YB genomförts med flera deltagare. Flera av personerna har tack vare MIKA YB nått egenförsörjning och fått helt nya möjligheter. Den 20 oktober fick vi chans att möta personerna och höra deras resa genom MIKA YB.
2021-08-24
Vi arbetar med förberedelserna för MIKA-YB och har innan sommaren tackat av och delat ut intyg till vårens deltagare i MIKA-projektet. Deltagarna har dels varit i några av våra kök på praktik och bland annat övat sitt språk men också lärt sig mer om livsmedelshygien. Andra deltagare har haft sin praktik i förskolor och där fått öva sitt språk och lära sig mer om pedagogik. Med nya kunskaper och meriter i bagaget så säger vi lycka till!
2021-06-02
På grund av corona/covid-19 har inte året sett ut som planerat. Därför har vi inte så många uppdateringar. Men MIKA har ändå gjort skillnad, kika på filmen ovan där du träffar Alaa som valt att utbilda sig till kock efter att ha varit med i MIKA-projektet.
2021-01-28
Just nu så har MIKA YB startat upp med YB för 6 deltagare med inriktning mot kök och 3 stycken med inriktning mot förskola. De har yrkessvenska varje fredag och är på APL, arbetsplatslärande i våra verksamheter måndag- torsdag. Alla är taggade och så fokuserade! KUL!
Vi är nu ett par veckor till på Rådmannen innan vi kommer att vara i sporthallens lokaler då de är lite större än våra.
Ja det var det så länge 🙂
2020-08-21
Allemans rätten vad betyder det? Vi går igenom vad det innebär för alla som bor i Sverige. Rättigheter och skyldigheter. Vi planerar att plocka blåbär en dag. Bilen tar oss ut i soliga blåbärsskogen. Vi plockar och smakar. Skrattar och när det är dags att återvända till våra lokaler, vill ingen sluta plocka.
Väl tillbaka rensar vi blåbär, sköljer ur glasburkar. Vi kokar sylt på 3 liter bär. Alla får med sig två burar nykokt sylt. Mums!
2019-08-20
Nu skördar MIKA projektet egenodlade grönsaker.
Det som odlats i år är squash, pumpa, brytbönor och örter.
Omar och Jamal skördar och skickar vidare grönsakerna till våra kök i kommunen.
2019-05-21
Två av våra deltagare, Latifa och Alaa, har tagit beslut om att starta en egen verksamhet! Fokus för deras satsning blir mat och kultur och de hoppas att det här i framtiden ska kunna bli ett eget företag. Premiär blir på Pride, 25 maj i Katrineholm, då finns Alaa och Latifa på plats för att servera sambosa, chibli och falafel. Spännande!
2019-03-26
Idag har vi haft avslutningslunch tillsammans med deltagarna på Stavstugans förskola. Latifa och Alaa lagade maten tillsammans med Anna i köket på förskolan. Latifa och Alaa bjöd även barnen på maten som barnen var mycket nyfikna på. Det bjöds bland annat på chapli, fatoush, tabbouleh, sambosa och en köttgryta.
2019-02-14
På alla hjärtans dag spred vi kärlek och god mat över kommungränsen. Latifa, Elsa och Alaa bjöd Slottsskolans elever i Vingåker på alla hjärtans dag meny, bland annat fick eleverna prova anjeera - det är som en pannkaka, fast med varm och stark sås.
2018-12-18
Våra deltagare och praktikplatser har fått en enkät där de svarar på vad de tycker om projektet och vad vi kan förbättra.
2018-09-19
Idag har vi besökt Warbro Kvarn och Skalltorps Gård, två av våra praktikplatser. På Warbro Kvarn får våra praktikanter lära sig att mala och förädla mjöl samtidigt som de övar sig i det svenska språket. Hos Skalltorp innebär en arbetsdag allt från arbete på fälten, till att ta hand om djur och ladugårdsbyggnader. Samarbete är en viktig nyckel för att lyckas och vi ser hur våra deltagare växer som individer när de lär sig ett helt nytt yrke och ett nytt språk på samma gång.
Text
2020-07-10
I veckan hade integrationsprojektet MIKA en träff där både nya och tidigare deltagare samlades för att prata om projektet och inspirera varandra. Under 10 månader får deltagarna i MIKA-projektet erfarenheter från arbetslivet genom praktikplatser men de får även knyta värdefulla kontakter och öva på det svenska språket.
MIKA-projektet startade i Katrineholms kommun första juni 2018 och sträcker sig fram till 30 november 2020. Under projektets gång varvas praktik med teori som är framtagen i samarbete med lokala företagare i kommunen. Nu har den sista gruppen startat och tillsammans med projektledare Kerstin Thuresson och tidigare deltagare delades många erfarenheter:
”MIKA är ett bra sätt att hitta en väg till ett jobb som passar just mig”
”Jag lär mig mycket om den svenska arbetsmarknaden och tränar på det svenska språket varje dag”
”Vi pratar mycket svenska och lär oss mycket. Hela programmet har varit bra!”
Tidigare deltagare berättar sina historier
De fyra tidigare deltagarna Amini, Karyo, Alaa och Elsa har efter att ha deltagit i MIKA-projektet fått jobb eller studerar vidare. De är alla överens om att de har fått mycket råd och stöd under projektet vilket har varit uppskattat
- Vi får mycket hjälp från de som arbetar med MIKA och praktiken ger många erfarenheter, säger Elsa.
Hon får medhåll från Alaa som beskriver MIKA-projektet som ett bra första steg in i det svenska samhället.
- Det ger en bra grund att stå på. Jag har fått många lärdomar om arbetet och det svenska språket men även många kontakter inför framtiden, säger Alaa.
Även om deltagarna till störst del har positiva erfarenheter om att vara med i MIKA-projektet är det bra att dela med sig om saker som har varit lite tuffare, påminner Kerstin.
Amini berättar att han i början tyckte att praktiken var en utmaning.
- Du är ny, det är ett nytt språk, nya arbetsuppgifter och nya kollegor. Att fråga mycket hjälpte mig, man måste fråga för att lära sig, berättar Amini.
- I början vågade jag inte prata svenska men när jag lärde känna mina kollegor blev det lättare. Man måste börja våga! säger Karyo.
MIKA ledde till en fin gemenskap
Deltagarna är överens om att MIKA-projektet förutom många värdefulla erfarenheter och kunskaper även har gett dem en fin gemenskap.
- Jag är glad över att få ha träffat alla deltagare och det är skönt att kunna prata med någon som är i samma situation.” säger Alaa. Elsa håller med och berättar att de kan både motivera varandra och fråga om hjälp när de behöver.
- Roligast har varit att träffa nya kollegor och alla som är med i MIKA-projektet, säger Karyo.
Vill visa de möjligheter som finns genom projektet
MIKA - Mat och integration i Katrineholm - är ett samverkansprojekt mellan lokalt näringsliv och Katrineholms kommun med stöd av Europeiska Socialfonden. Kerstin berättar att de genom projektet vill ge personer en chans till självförsörjning.
- Projektet är en stor hjälp för personer som inte är etablerade på arbetsmarknaden, har språkbrist och uppbär försörjningsstöd. Vi försöker att coacha deltagarna och visa de möjligheter som finns, säger Kerstin.
MIKA-programmet är individanpassat och kan därför se olika ut för deltagarna. Kerstin nämner bland annat att praktiken är som en matchningsprocess där det är olika förutsättningar för både deltagare och företag. Praktiken pågår i flera månader och en viktig del för deltagarna att lära sig ett nytt arbete, knyta kontakter och lära sig det svenska språket.
Karyo, Amini, Alaa och Elsa – tidigare elever på MIKA.
Årets praktikhandledare 2019
De var många kandidater som är värda utmärkelsen som årets praktikhandledare 2019.
Den som blev utnämnd till 2019 års praktikhandledare blev Lise-Lott Karlkvist med motiveringen:
”För att hon på ett mycket inkluderande, professionellt och varmt sätt tar emot MIKA praktikanter i verksamheten. Utvecklar och rustar praktikanterna med värdefulla erfarenheter och kunskaper inom yrket. Genom sin kreativitet och sitt stöd övervinner hon även språkliga utmaningar.”
Ett stort Grattis Lise- Lott!
Praktikhandledarna som tar emot MIKA deltagarna är suveräna och otroligt duktiga på att utveckla, stödja och få våra praktikanter att verkligen blomstra under sin praktik.
Hatten av för det!