Samkraft
31 mars 2023 startade Viadidakt ett helt nytt EU-projekt, där vi ska vi ska stötta personer med ekonomiskt bistånd.
Projektbeskrivning
Projekt SamKraft vill bidra till stegförflyttning för individer som idag inte får tillräckligt stöd för att komma till egen försörjning. Vi vill samla alla krafter för att minimera risken att personer som har svårt att själva driva sin process hamnar mellan stolarna. Projektansökan har beviljats utifrån att projektet svarar mot ESF programområdes mål om att underlätta inträde på arbetsmarknaden i Östra Mellansverige.
Målgrupp för projektinsatser är personer som uppbär ekonomiskt bistånd och som inte kunnat tillgodogöra sig språkundervisning på SFI eller/och coachning mot arbete.
Under projektperioden ska 36 deltagare, varav 24 kvinnor och 12 män, erbjudas insatser som ger bättre helhetsbild över deras förutsättningar samt föreslå nya aktiviteter som möjliggör personlig utveckling och stegförflyttning. Insatserna ska ha ett utredande tänk och omfatta screening för psykisk ohälsa.
Nuläge
Projektet har haft deltagare sedan 1 april 2023. Fram till september 2024 har 32 deltagare tagit del av projektinsatserna, varav 26 kvinnor och 6 män. 18 deltagare (15 kvinnor och 3 män) har avslutats fram till september 2024. Av dessa har 10 deltagare (8 kvinnor och 2 män) lämnat med rekommendation om lämplig planering. Det motsvarar 55,5% av avslutade deltagare och målsättning för projektet ligger på 90%.
3 deltagare (2 kvinnor och 1 man) har fått anställning kort efter avslut i projektet. Det motsvarar 16,7% av avslutade deltagare (varv 66,6% kvinnor och 33,3% män). Mål vid projektslut ligger på 30%.
10 projektdeltagare (8 kvinnor och 2 män) som avslutats fram till september 2024 har upplevt att projektet bidragit med stöd mot hållbar planering. Det motsvarar 55,5% av avslutade deltagare.
Projektet har använt en modell som bygger på BIP:s parametrarna. Enligt den modellen har totalt 16 unika deltagare (4 män och 12 kvinnor) visat stegförflyttning inom minst ett område (arbetsförberedande, hälsa eller personlig utveckling). Detta motsvarar 50% av total antal deltagare sedan projektstart.
3 deltagare (alla kvinnor) avslutades innan psykologkonsulterna var på plats då upphandlingen blev klar i oktober 2023. 2 andra deltagare (både kvinnor) tackade nej till screening. Det innebär att 78,2% (varav 80,8% kvinnor och 19,2% män) av totala antal projektdeltagare har screenats för vanligt förekommande psykiska besvär.
Psykologkonsulterna har identifierat behov av vidare utredning av psykisk ohälsa hos 10 deltagare (8 kvinnor och 2 män) motsvarande 38,5% av alla projektdeltagare som fått en screening. Utredningar avser depression, PTSD, ADHD samt autism. Hittills har projektdeltagare inte genomgått en fullständig psykologutredning hos lokala vårdgivare och därmed inte heller kunnat matchas till ny aktivitet utifrån utredningsresultat.
Projektet har valt att beredda utredningen så att den innefattar både screening med psykologkonsulter och vid behov även bedömning av generella arbetsförutsättningar. 21 deltagare har visat behov av både delarna i utredningen och drygt hälften har fått projektinsatser som svarar mot dessa behov (7 kvinnor och 3 män).
Implementering
Under resterande projekttiden kommer fokus läggas på vidareutveckling av tre viktiga aspekter utifrån målsättningar och efterfrågade effekter som projektet ska siktar mot. Den första är konkretisering av progressionsmätning hos deltagare som tar del av projektinsatser. I direkt relation till detta ska det även tas ställning till om en ny samarbetsform med vår uppdragsgivare behövs för att ge deltagare liknande stöd som erbjuds idag i projektet. Det handlar om en roll som i många avseenden påminner om Case Manager.
En annan aspekt som projektet kommer att undersöka närmare är hur psykologens roll kan ge ännu tydligare riktning i deltagarnas planering så att frågan om rätt ersättningsform för individen kan bättre definieras.
Det tredje spåret är att lämna förslag på nya insatser för deltagare med mycket sämre möjligheter till egen försörjning där svårigheterna inte kan summeras i medicinsk diagnos.
Projekttid
Projektet pågår mellan 1 mars 2023 - 26 februari 2026.