- Startsida
- Kommun och politik
- Så arbetar kommunen
- Kvalitet för våra invånare
Kvalitet för våra invånare
Katrineholms kommun arbetar kontinuerligt med att förbättra servicen till invånarna och kvaliteten i våra verksamheter. Det gör vi genom att följa upp våra resultat, jämföra oss med andra kommuner och utveckla våra arbetssätt. Arbetet sker både löpande genom ett systematiskt kvalitetsarbete i våra verksamheter och genom olika utvecklingsprojekt.
Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK)
Sedan 2010 deltar Katrineholms kommun i projektet Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) som drivs av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Nyckeltalen i KKiK ger en övergripande bild av kommunens kvalitet och kostnadsläge.
Statistiken hämtas dels från Sveriges officiella statistik, dels från mätningar som görs inom ramen för KKiK-arbetet. Totalt handlar det om ett 40-tal olika nyckeltal.
KKiK delas upp i områdena
- Barn och unga
- Stöd och omsorg
- Samhälle och miljö
Resultaten i KKiK används som underlag för kommunens styrning och verksamhetsutveckling. Vi får också veta hur vi ligger till jämfört med andra kommuner. Vad är vi bra på och vad bör vi förbättra?
Kvalitet och utveckling i fokus
Kvalitetsarbetet i Katrineholms kommun pågår kontinuerligt och genomsyrar hela vår verksamhet. Det sker dels genom ett systematiskt kvalitetsarbete som är en integrerad del av den dagliga driften, där vi följer upp, utvärderar och förbättrar våra insatser. Dels bedrivs det genom särskilda utvecklingsprojekt som syftar till att stärka och förnya våra arbetssätt, höja kvaliteten och möta nya behov hos invånare, brukare och andra intressenter.
På dessa sidor kan du läsa mer och tycka till om kommunens utveckling:
Förslag, synpunkter & felanmälan | Katrineholms kommun Länk till annan webbplats.
Projekt inom skolan | Katrineholms kommun Länk till annan webbplats.
Nationella minoriteter och minoritetsspråk
I Sverige finns idag fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Det finns också fem erkända nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
Samtliga kommuner och andra myndigheter är skyldiga att informera minoriteter om sina rättigheter, samt att skydda språk och kultur. Särskilt viktigt är barn som tillhör en nationell minoritets rätt att få utveckla sitt eget språk och sin kultur. Dessutom är kommuner och andra myndigheter skyldiga att ge minoriteterna inflytande i frågor som berör dem, samt att anta mål och riktlinjer för ett minoritetspolitiska arbete.
Det finns en lag som beskriver vilka rättigheter som minoriteterna har i hela landet och inom de speciella förvaltningsområden som finns för finska, meänkieli och samiska. Katrineholms kommun ingår inte i ett sådant förvaltningsområde.
Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk har gällt i Sverige sedan januari 2010. En revidering av lagen genomfördes 1 januari 2019 vilket innebar att rättigheterna och skyldigheterna i lagen stärktes ytterligare.
Läs mer om minoriteter och minoritetsspråk
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 8 april 2025