Publicerad:

I höst ges fler vuxna chansen att läsa till undersköterska på KTC

I höstas startade Viadidakt en ny vårdutbildning för vuxna, i Vård- och omsorgsprogrammets lokaler på Katrineholms tekniska collage. Vi har träffat några av eleverna som går utbildningen just nu.

Genväg direkt till webbansökan Länk till annan webbplats.

I korridorerna på Katrineholms tekniska collage vimlar det av gymnasieungdomar som har rast. I ett klassrum i vård- och omsorgsprogrammets korridor finns ett gäng vuxna elever från Komvux, som övar på att mäta blodtrycket. De läser till undersköterska på Viadidakt.

Eleverna hyllar möjligheten att läsa på plats i klassrum, till skillnad från att läsa på distans.

Jag har provat att läsa på distans, men det var för svårt för mig. Det är lättare att ta till sig undervisningen när man har en lärare i klassrummet, säger Dilan.

I klassen går i nuläget elva elever från Katrineholm och Vingåker och alla har olika mål med var de vill jobba när utbildningen är slut. Akutsjukvård, labb, äldreomsorg, demensvård, psykiatri och LSS är några av arbetsplatser som eleverna nämner som slutmål. En elev vill också läsa vidare till apotekstekniker.

Elever och lärare i en vårdsal. Alla i ljusblå vårdskjortor. Foto: Stina Järperud

De flesta har testat på vårdyrket innan. Men Filip har jobbat i byggbranschen sedan han hoppade av skolan som 16-åring.

– Efter många år inom bygg var det dags för en förändring. Jag har vänner som jobbar inom vården och de tror att det kommer att passa mig bra. Jag hoppas att få jobb inom psykiatrin när jag är färdig, säger Filip.

Ida har tidigare jobbat med barnomsorg. Under föräldraledigheten bestämde hon sig för att i stället satsa på att bli undersköterska. I hennes familj arbetar flera inom vården och när en nära anhörig blev sjuk hade hon mycket kontakt med vården.

– Jag ville vara en av de där sköterskorna som man minns för att de var så positiva. Jag trivs jättebra med utbildningen. Vi har roligt, det är bra lärare och skönt med en liten klass. Det är aldrig för sent att börja plugga, säger Ida.

Att klassen är liten beror på att en del elever tidigt hoppade av efter att ha försökt kombinera jobb och heltidsstudier.

Lärare och elev tar blodtryck. Foto: Stina Järperud

Lärarna är samma som på gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram.

– Vi har helt fantastiska lärare, säger Rasha.

Utbildningen är 65 veckor och eleverna kan sedan titulera sig undersköterska, förutsatt att de redan har alla kärnämnen. Kurserna motsvarar ämneskurserna inom vård- och omsorgsprogrammet och eleverna har både klassrumsundervisning och praktik.

I jämförelse med gymnasieprogrammet så går vuxenutbildningen mycket snabbare och det krävs mer eget ansvar. Kurser som vanligtvis tar ett år gör komvuxeleverna på ett halvår, säger läraren Frida.

En fyraveckorsperiod varje termin är eleverna ute på praktik. Det innebär tre praktikperioder för de vuxna, varav en period är inom äldreomsorg och en inom LSS.

– Den här utbildningen passar den som vill arbeta med människor, säger Johanna.

Två elever lär sig att ta blodprov tillsammans med en lärare. Foto: Stina Järperud

Fakta om utbildningen

Undersköterska dagtid i klassrum

Skolform: Gymnasial utbildning
Förkunskapskrav: Grundläggande nivå svenska/svenska som andraspråk.
Kursstart: 21 augusti 2023
Slutdatum: 15 december 2024
Ansökan stänger: 30 juli 2023
Kurslängd: 65 veckor
Studietakt: Heltid (100 procent)

Läs mer och ansök: viadidakt.se/yrkesutbildning Länk till annan webbplats.

Viadidakt erbjuder i samarbete med Katrineholms Tekniska College (KTC) en undersköterskeutbildning för dig som vill göra skillnad och hjälpa människor i behov av vård. Du kommer efter avslutad utbildning ha goda anställningsmöjligheter då behovet av undersköterskor är fortsatt stort, både lokalt men också i övriga delar av Sverige.

Vuxenutbildningen är platsbunden med nationellt yrkespaket (exkl. SH1a1 och SVE/SVA) där kurserna från vård- och omsorgsprogrammet är utformat för arbete som undersköterska, totalt 1350 poäng. Då studierna bedrivs på plats och med goda möjligheter till stöd i undervisningen förbättras möjligheterna till att du ska nå dina studiemål. Du kommer även att ha fri tillgång till lånedator under din studietid hos oss.

Utbildningen bedrivs på KTC där praktiska metodiska övningar varvas med teori. I utbildningen ingår minst 15% APL (praktik), för närvarande 4 veckor per termin. Skolan ordnar även med APL-platser. Studierna bedrivs på heltid.

För att kunna få undersköterskediplom krävs det att du har Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 och Samhällskunskap 1a1. För dig som inte har betyg i dessa kurser sedan tidigare kommer det finnas möjlighet att läsa dessa i nära anslutning till utbildningen via annan anordnare.

Du kan komma att bli kallad till intervju för uttagning till utbildningen.

Kurser

  • Anatomi och fysiologi 1
  • Anatomi och fysiologi 2
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
  • Gerontologi och geriatrik
  • Hälso- och sjukvård 1
  • Hälso- och sjukvård 2
  • Omvårdnad 1
  • Omvårdnad 2
  • Psykologi 1
  • Psykiatri 2
  • Psykiatri 1
  • Social omsorg 1
  • Social omsorg 2
  • Vård och omsorg - specialisering

Kontakt

Studie- och yrkesvägledning

Mejl: vagledning@viadidakt.se

Telefon: 0150-574 00
Telefontid helgfri vardag 10.00-11.30 samt måndag 13.00-14.30

Besök Katrineholm: Vita huset, Drottninggatan 18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Drop-in helgfri tisdag 10.00-12.00 och torsdag 13.00-15.00 (Stängt skärtorsdag 28 mars)

Besök Vingåker: Åbrogården, Storgatan 55 Länk till annan webbplats.
Drop-in helgfri torsdag 10.00-12.00 (Stängt skärtorsdag 28 mars)

Tidsbokning online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillgänglighet för besökare